Club PA 2.0 has arrived! If you'd like to access some extra PA content and help support the forums, check it out at patreon.com/ClubPA
The image size limit has been raised to 1mb! Anything larger than that should be linked to. This is a HARD limit, please do not abuse it.
Our new Indie Games subforum is now open for business in G&T. Go and check it out, you might land a code for a free game. If you're developing an indie game and want to post about it, follow these directions. If you don't, he'll break your legs! Hahaha! Seriously though.
Our rules have been updated and given their own forum. Go and look at them! They are nice, and there may be new ones that you didn't know about! Hooray for rules! Hooray for The System! Hooray for Conforming!

Neo-[Tech Thread] for the cyberpunk present where Net Neutrality has been murdered

1959799100101

Posts

  • timspork's ghosttimspork's ghost Master Librarian and Ghostbuster Registered User regular
    My motherboard and processor are AWOL. Last shipping update was Friday morning. Now listed as "Pending" on fedex tracking. Ram is still on the way and tracked.

    (Switch Friend Code) SW-4910-9735-6014(PSN) timspork (Steam) timspork


  • ToxTox I kill threads Punch DimensionRegistered User regular
    jgeis wrote: »
    Ooo what flavors can I get the VAPOR COOLING™ in?

    How many different flavors of Mtn Dew are there?

    Enough that is has its own wiki!

    Wishlists! General | Gaming | Comics | Twitter! | Dilige, et quod vis fac
  • LuvTheMonkeyLuvTheMonkey High Sierra Serenade Registered User regular
    Molten variables hiss and roar. On my mind-forge, I hammer them into the greatsword Epistemology. Many are my foes this night.
    STEAM | GW2: Thalys
    tynicXeddicusDisruptedCapitalist
  • djmitchelladjmitchella Registered User regular
    If your RAM doesn't have enough lights, Gigabyte will now sell you just some lights that fit in what would otherwise be sadly unilluminated RAM slots.

    Screen_Shot_2018_06_05_at_9.05.21_AM.0.png

    PeenDarmakTonkkagodmodeKwoaruXeddicusDisruptedCapitalistkime
  • JasconiusJasconius sword criminal mad onlineRegistered User regular

    they saw how bad the gaming situation was on Mac, and decided "let's make it extremely worse"

    bold, visionary

    BroloZxerol
  • BroloBrolo Broseidon Lord of the BroceanRegistered User regular
    Jasconius wrote: »

    they saw how bad the gaming situation was on Mac, and decided "let's make it extremely worse"

    bold, visionary

    "courage"

    chrishallett83Shadow Demonpimento
  • JayKaosJayKaos Registered User regular
    Has this metal replacement they mention at least been around long enough for some devs to have already ported to it, or did they open it up the same time as announcing this?

    Steam | SW-0844-0908-6004 and my Switch code
  • bowenbowen How you doin'? Registered User regular
    edited June 2018
    JayKaos wrote: »
    Has this metal replacement they mention at least been around long enough for some devs to have already ported to it, or did they open it up the same time as announcing this?

    OGL is deprecated so you'll have some time. Metal's been around for about a year or two? There's some OGL->Metal conversion tools cropping up, some are paid though (and only work with a subset of stuff).

    Metal is mostly easier for the standard polygon stuff, but will hit you hard for shaders and normals if you're not doing shit right.

    bowen on
    not a doctor, not a lawyer, don't @ me
  • ZxerolZxerol HOW MANY POUNDS IS CAT POOP Registered User regular
    With Apple's history of using shit that's practically only ever used on Apple products (I/O, programming languages, APIs), I'm still surprised they actually decided to go whole-hog on USB-C for Macbooks.

    Putting in something that everyone else uses that's crazy.

    (Still holding on to Lightning for iphones tho!)

  • TubeTube Administrator, ClubPA admin
    I actually think lightning is pretty good, I'd be fine if everything used it. What's annoying is that it's proprietary so... nothing does.

    Hobnail wrote: »
    This forum has taken everything from me
    This hurts but I deserve it

    Stilts
  • JasconiusJasconius sword criminal mad onlineRegistered User regular
    Metal has been around for a few years but that's not the problem

    A universal interface to the GPU helps developers port games to multiple platforms while maintaining healthy optimization

    they are really trying to build a dam between themselves and PC gaming (for some reason????)

  • BroloBrolo Broseidon Lord of the BroceanRegistered User regular
    Jasconius wrote: »
    Metal has been around for a few years but that's not the problem

    A universal interface to the GPU helps developers port games to multiple platforms while maintaining healthy optimization

    they are really trying to build a dam between themselves and PC gaming (for some reason????)

    Apple Gaming Console 2020 confirmed.

    chrishallett83
  • JavenJaven Registered User regular
    Tube wrote: »
    I actually think lightning is pretty good, I'd be fine if everything used it. What's annoying is that it's proprietary so... nothing does.

    And that's kind of the problem: Apple doesn't use lightning because it's so great. They use it precisely because no one else does.

    chrishallett83
  • bowenbowen How you doin'? Registered User regular
    Jasconius wrote: »
    Metal has been around for a few years but that's not the problem

    A universal interface to the GPU helps developers port games to multiple platforms while maintaining healthy optimization

    they are really trying to build a dam between themselves and PC gaming (for some reason????)

    It's to optimize battery life on their product lines supposedly.

    not a doctor, not a lawyer, don't @ me
  • schussschuss Registered User regular
    bowen wrote: »
    Jasconius wrote: »
    Metal has been around for a few years but that's not the problem

    A universal interface to the GPU helps developers port games to multiple platforms while maintaining healthy optimization

    they are really trying to build a dam between themselves and PC gaming (for some reason????)

    It's to optimize battery life on their product lines supposedly.

    Or rather so they can sell approved accessories at obscene prices.

    chrishallett83DisruptedCapitalist
  • bowenbowen How you doin'? Registered User regular
    schuss wrote: »
    bowen wrote: »
    Jasconius wrote: »
    Metal has been around for a few years but that's not the problem

    A universal interface to the GPU helps developers port games to multiple platforms while maintaining healthy optimization

    they are really trying to build a dam between themselves and PC gaming (for some reason????)

    It's to optimize battery life on their product lines supposedly.

    Or rather so they can sell approved accessories at obscene prices.

    Potato Potahto

    not a doctor, not a lawyer, don't @ me
  • timspork's ghosttimspork's ghost Master Librarian and Ghostbuster Registered User regular
    Guys! All my parts arrived and I plugged everything in and now it is running with Windows and stuff! I think I correctly built a new computer!

    Now how do I make sure the bios are updated and the ram and stuff is running right?

    (Switch Friend Code) SW-4910-9735-6014(PSN) timspork (Steam) timspork


    BahamutZERObowenTonkkaThat Dave FellaKayne Red RobePeenchrishallett83kaceypmightyjongyoDiarmuidpimentogodmodeCentipede DamascusDisruptedCapitalist
  • Casually HardcoreCasually Hardcore Once an Asshole. Trying to be better. Registered User regular


    Jesus Christ, I was tempted to get a Mac for development work but I think I'm sticking with Linux for the time being.

  • bowenbowen How you doin'? Registered User regular
    Save yourself some dollars and snag a mini if you want it for dev work and don't want a laptop.

    Then just get a normal HDMI monitor or something.

    not a doctor, not a lawyer, don't @ me
    iTunesIsEvil
  • BahamutZEROBahamutZERO Registered User regular
    edited June 2018
    Did the computer boot up properly? Congratulations, your RAM is running right. You can double check by running dxdiag in windows (in win10 open the start menu and then type dxdiag and hit enter, in older windows type it into the Run command line thing) and seeing if it reports less RAM than you installed, if you're worried one of the sticks is dead or something.
    The advice I usually hear about BIOS updates is "don't unless you have a specific reason to" but you can check your mobo manufacturer's website for information about your board's model number it if you want.

    BahamutZERO on
    BahamutZERO.gif
    ShortyJayKaospimento
  • timspork's ghosttimspork's ghost Master Librarian and Ghostbuster Registered User regular
    Did the computer boot up properly? Congratulations, your RAM is running right. You can double check by running dxdiag in windows (in win10 open the start menu and then type dxdiag and hit enter, in older windows type it into the Run command line thing) and seeing if it reports less RAM than you installed, if you're worried one of the sticks is dead or something.
    The advice I usually hear about BIOS updates is "don't unless you have a specific reason to" but you can check your mobo manufacturer's website for information about your board's model number it if you want.

    It did boot! Already got windows installed and putting the graphic drivers on now. Anything else I should be doing?

    (Switch Friend Code) SW-4910-9735-6014(PSN) timspork (Steam) timspork


  • DecomposeyDecomposey Registered User regular
    Did the computer boot up properly? Congratulations, your RAM is running right. You can double check by running dxdiag in windows (in win10 open the start menu and then type dxdiag and hit enter, in older windows type it into the Run command line thing) and seeing if it reports less RAM than you installed, if you're worried one of the sticks is dead or something.
    The advice I usually hear about BIOS updates is "don't unless you have a specific reason to" but you can check your mobo manufacturer's website for information about your board's model number it if you want.

    It did boot! Already got windows installed and putting the graphic drivers on now. Anything else I should be doing?

    Play video games on it.

    Before following any advice, opinions, or thoughts I may have expressed in the above post, be warned: I found Keven Costners "Waterworld" to be a very entertaining film.
    DarmakbowenJayKaosPeenkaceyppimentogodmodeDisruptedCapitalistkime
  • BahamutZEROBahamutZERO Registered User regular
    you're pretty much set after you install your graphics drivers and whatever browser and such assorted programs you want to use

    BahamutZERO.gif
    godmode
  • JayKaosJayKaos Registered User regular
    Also ninite https://ninite.com/ for all the assorted programs you'll need.

    Steam | SW-0844-0908-6004 and my Switch code
    bowenBroloJedocSirToastychrishallett83DiarmuidgodmodeVeldrin
  • jgeisjgeis Registered User regular
    @timspork's ghost you can use Speccy or CPU-Z to ensure that your RAM is running at the advertised speed. If it isn't, you may need to update your BIOS or adjust X-AMP settings in the BIOS.

    [
  • SnicketysnickSnicketysnick The Greatest Hype Man in WesterosRegistered User regular
    Did the computer boot up properly? Congratulations, your RAM is running right. You can double check by running dxdiag in windows (in win10 open the start menu and then type dxdiag and hit enter, in older windows type it into the Run command line thing) and seeing if it reports less RAM than you installed, if you're worried one of the sticks is dead or something.
    The advice I usually hear about BIOS updates is "don't unless you have a specific reason to" but you can check your mobo manufacturer's website for information about your board's model number it if you want.

    It did boot! Already got windows installed and putting the graphic drivers on now. Anything else I should be doing?

    Dab a small amount of blood on the interior frame to ensure proper running in the future.

    7qmGNt5.png
    D3 Steam #TeamTangent STO
    pimentogodmodeKadithkime
  • JasconiusJasconius sword criminal mad onlineRegistered User regular
    the new Mac OS, other than the weird gaming thing, actually does look like a decent improvement. they are doing a handful of small quality of life things that actually impact my daily use a lot in a good way

    interesting that there was 0 mention of the F-key screen. proooobably not gonna see that shit again in future models

  • chrishallett83chrishallett83 Hi! Registered User regular


    Jesus Christ, I was tempted to get a Mac for development work but I think I'm sticking with Linux for the time being.

    Son of a fuck, "I purchased the USD$5000 base model iMac Pro" - I had to stop watching there. The BASE model starts at USD$5k?!?

  • timspork's ghosttimspork's ghost Master Librarian and Ghostbuster Registered User regular
    Wait. I fucked up. I tried to run StoreMI, like someone in the pc building thread recommended and I must have done something wrong. Now it can’t find the hard drives. I am currently trying to use the old ssd from my old computer so I can get into Windows to reformat the new drives and start over with a windows install.

    (Switch Friend Code) SW-4910-9735-6014(PSN) timspork (Steam) timspork


  • BroloBrolo Broseidon Lord of the BroceanRegistered User regular
    Wait. I fucked up. I tried to run StoreMI, like someone in the pc building thread recommended and I must have done something wrong. Now it can’t find the hard drives. I am currently trying to use the old ssd from my old computer so I can get into Windows to reformat the new drives and start over with a windows install.

    if you're trying to do an os install or partition, try disconnecting every drive except for the one you want to install to

  • timspork's ghosttimspork's ghost Master Librarian and Ghostbuster Registered User regular
    Brolo wrote: »
    Wait. I fucked up. I tried to run StoreMI, like someone in the pc building thread recommended and I must have done something wrong. Now it can’t find the hard drives. I am currently trying to use the old ssd from my old computer so I can get into Windows to reformat the new drives and start over with a windows install.

    if you're trying to do an os install or partition, try disconnecting every drive except for the one you want to install to

    I tried but it didn’t show up on the windows installer. It is an m.2 drive.

    (Switch Friend Code) SW-4910-9735-6014(PSN) timspork (Steam) timspork


  • BroloBrolo Broseidon Lord of the BroceanRegistered User regular
    edited June 2018
    Brolo wrote: »
    Wait. I fucked up. I tried to run StoreMI, like someone in the pc building thread recommended and I must have done something wrong. Now it can’t find the hard drives. I am currently trying to use the old ssd from my old computer so I can get into Windows to reformat the new drives and start over with a windows install.

    if you're trying to do an os install or partition, try disconnecting every drive except for the one you want to install to

    I tried but it didn’t show up on the windows installer. It is an m.2 drive.

    hmm, make sure that's mounted correctly

    I had to re-seat mine and make sure it was firmly braced with the attachment screw, the bracket for it gave a bit of leeway otherwise

    Brolo on
  • KarlKarl Registered User regular
    Did the computer boot up properly? Congratulations, your RAM is running right. You can double check by running dxdiag in windows (in win10 open the start menu and then type dxdiag and hit enter, in older windows type it into the Run command line thing) and seeing if it reports less RAM than you installed, if you're worried one of the sticks is dead or something.
    The advice I usually hear about BIOS updates is "don't unless you have a specific reason to" but you can check your mobo manufacturer's website for information about your board's model number it if you want.

    As someone who bricked a computer once doing a bios upgrade I agree. Don't do it unless you have a very good reason. I had to put in a new motherboard to fix mine

    YOU'RE ALL BABIES.
    SO MUCH POTENTIAL TO WASTE.
    Koshian wrote: »
    JOKE'S ON YOU
    MY POTENTIAL IS ALREADY WASTED
    Snicketysnick
  • timspork's ghosttimspork's ghost Master Librarian and Ghostbuster Registered User regular
    Brolo wrote: »
    Brolo wrote: »
    Wait. I fucked up. I tried to run StoreMI, like someone in the pc building thread recommended and I must have done something wrong. Now it can’t find the hard drives. I am currently trying to use the old ssd from my old computer so I can get into Windows to reformat the new drives and start over with a windows install.

    if you're trying to do an os install or partition, try disconnecting every drive except for the one you want to install to

    I tried but it didn’t show up on the windows installer. It is an m.2 drive.

    hmm, make sure that's mounted correctly

    I had to re-seat mine and make sure it was firmly braced with the attachment screw, the bracket for it gave a bit of leeway otherwise

    I'll try.

    In the windows install program, when I boot from the USB, I can click on drivers and there is an X: drive with what appears to be the files on it but it doesn't appear in the area that I can select it to install windows.

    (Switch Friend Code) SW-4910-9735-6014(PSN) timspork (Steam) timspork


  • BahamutZEROBahamutZERO Registered User regular
    Check the boot order in the BIOS setup menu, if the drives aren't showing up in the list of potential boot devices there the motherboard can't see them at all and you should try disconnecting and reconnecting them to make sure they are plugged in right. If they ARE showing up there and the windows installer still can't see them I'm not sure what to do.

    BahamutZERO.gif
  • timspork's ghosttimspork's ghost Master Librarian and Ghostbuster Registered User regular
    Check the boot order in the BIOS setup menu, if the drives aren't showing up in the list of potential boot devices there the motherboard can't see them at all and you should try disconnecting and reconnecting them to make sure they are plugged in right. If they ARE showing up there and the windows installer still can't see them I'm not sure what to do.

    how would they get unseated if I never touched them and they worked fine before?

    Is there a way to just reformat them? There was nothing on them but the windows install as they were brand new.

    (Switch Friend Code) SW-4910-9735-6014(PSN) timspork (Steam) timspork


  • webguy20webguy20 Spends too much time on the Internet Registered User regular
    Check the boot order in the BIOS setup menu, if the drives aren't showing up in the list of potential boot devices there the motherboard can't see them at all and you should try disconnecting and reconnecting them to make sure they are plugged in right. If they ARE showing up there and the windows installer still can't see them I'm not sure what to do.

    Sometimes you have to set the drive to be bootable, not just in boot order.

    Steam ID: Webguy20
    Origin ID: Discgolfer27
    Untappd ID: Discgolfer1981
    BahamutZERO
  • timspork's ghosttimspork's ghost Master Librarian and Ghostbuster Registered User regular
    edited June 2018
    webguy20 wrote: »
    Check the boot order in the BIOS setup menu, if the drives aren't showing up in the list of potential boot devices there the motherboard can't see them at all and you should try disconnecting and reconnecting them to make sure they are plugged in right. If they ARE showing up there and the windows installer still can't see them I'm not sure what to do.

    Sometimes you have to set the drive to be bootable, not just in boot order.

    I don't know how to do that. They do show up in the list of bootable drives in the bios, but it is like windows isn't even there anymore and I can't get the installer to see them to reinstall. I have reseated both the M.2 and the HHD.

    The Installer says, "Where do you want to install windows?" And the secation but has nothing in it and at the bottom it says it can't find any drives

    timspork's ghost on
    (Switch Friend Code) SW-4910-9735-6014(PSN) timspork (Steam) timspork


  • BahamutZEROBahamutZERO Registered User regular
    ask for help in the PC build thread if you haven't already, they're all much better at this than me: https://forums.penny-arcade.com/discussion/215058/pc-build-thread-getting-to-the-core-of-the-problem#latest

    BahamutZERO.gif
  • timspork's ghosttimspork's ghost Master Librarian and Ghostbuster Registered User regular
    So while I wait to see some more advice in the PC Builder thread, I have it functioning using the old drives.

    The RGB stuff is stupid and cool at the same time.

    What is a good pc game to test this thing out with? I ran Battletech, which took forever to load on the old system and the mission started in about two seconds.

    (Switch Friend Code) SW-4910-9735-6014(PSN) timspork (Steam) timspork


    Jedoc
This discussion has been closed.